Brændenælden

Stor nælde, Nældefamilien.

Urtica dioica, Urticaceae.

Øj, øj, øj. Så snart solen rejser sig en anelse på himlen i vinterens måneder, så skyder nælden friske skud.
Hvis du ikke lige kan se det, så prøv at rydde bladene lidt til side og måske den øverste jord.
Der! Fra orangegule rødder skyder klorofylholdige mineralrige skud gennem vinterjorden. Potent og sejlivet.
Finder den en flise at slå sine rødder under, vil man kunne se et helt tæppe af fine rødder der fylder hele fladen ud, hvis man løfter flisen.
Den sender rodskud afsted i alle retninger, og alligevel er den ekspert i at stille sig et sted hvor den ikke så let bliver hakket ned. Heeelt op af den gamle æbletræsstamme. Op mellem rosenbuskens grene. Midt inde i hækken. Op gennem brændestablen. Vil du alligevel den til livs, skal den nok bide fra sig. Så mit bud er at lade den stå!
Nøjes med at klippe de friske skud, det kan du gøre i mange måneder og den vil give dig næring fra vinter til efterår. -Og så får du desuden mange smukke nældenstakvinge sommerfugle, hvis larver lever på nælden.
Til efteråret, når brandhårene ikke er så potente mere, kan du grave nogle af dens rødder op. Vaske dem grundigt, præparere dem som du vil, og forære dem til en mand 40+! Det er også i efteråret du skal samle dens skønne grønne frø og bruge i din mad, de indeholder gode omega olier! Så, Ligesom mælkebøtten… Uovertruffen vidunder urt, hvis virkning er stærk undervurderet!
Brændenælde indeholder især A og C vitamin, jern, kalium, kalk og kisel. Derudover indeholder den andre mineraler, flavonoider (hjertekarbeskyttende stoffer), histamin, kolin, acethylkolin, serotonin og plantesteroler.
Bladene har en rensende og afgiftende virkning. Samtidig med at den er meget opbyggende p.g.a. det høje alsidige næringsindhold. Den er vanddrivende og øger urinudskillelsen og en balancerende virkning på blodsukkeret. Nælden har en hæmmende virkning på blødning, også kraftige menstruationer. Den bruges ved blodmangel (jernmangel) og er mælkedannende hos diegivende mødre. Den er antiallergisk og saften er udvortes lindrende.  Roden har phytosteroler som har en gavnlig virkning på det mandlige forplantningssystem, særligt forstørret prostata, den er testosteron regulerende.
Egenskaber:

Styrkende nutrient

Anti-allergen

Vanddrivende

Blødningshæmmende,

Mælkedannende

Generelt rensende

Nedsat vitalenergi

Nedsat nyrefunktion og udskillelse

Jern og generelt mineralholdig

Adaptogen (særligt frøene, men også bladene)

nyrestyrkende

Roden: prostata balancerende)

Frø: rensende og næringsrige

Fibre: kosten og til beklædning

Fantastisk gødning og skadedyrs beskyttelse til din urtehave og køkkenhave.