Energi. Er det sort-hvidt?

Jeg synes slet ikke jeg har noget energi!
Eller: Jeg har ikke nok energi!

De to sætninger hører jeg med jævne mellemrum i mit arbejde.
Det er oftest kvinder der siger det.
Eller rettere, det er endnu mere ofte mødre der siger det.
Jeg mener, det er faktisk endnu mere ofte kvinder som er i et forhold, som er mødre og som har et arbejde…
Jeg skal ikke være hellig. Jeg kender udmærket godt sætningerne fra mit eget liv. Jeg har været dygtig til at holde de to sætninger i live før hen. I mange år! Derfor møder jeg det også altid fra det kærligste sted i mig når jeg hører andre siger det. For jeg ved, det er ikke så sort hvidt.

Sort-hvidt,
mørke-lys,
kulde-varme,
sol-måne,
nat-dag,
hvile-aktivitet,
maskulin-feminin,
giv-modtag,
negativ-positiv,
indad-udad (-vendt),
nej-ja

Modsætninger, som alle er del af vores liv, og der er mange flere.
Jeg oplever gang på gang kvinder der siger: ”Jamen jeg tror ikke jeg er stresset”(underforstået, det jeg laver er jo ikke så vigtigt el. lign begrænsende overbevisninger)”. Eller: ”Jeg tror ikke jeg arbejder for meget, jeg arbejder jo kun f.eks. 30 timer”(underforstået, det jeg laver efter arbejde har jo intet at sige med hvor meget jeg laver, eller hvor mange kræfter jeg lægger i de 30 timer på arbejdet.

Set med mine øjne lever vi i et samfund som kun vil være i halvdelen af de modsætninger der er skrevet ovenover. Vores samfund er skruet sammen til at det er bedst accepteret hvis vi opholder os i lyset, i varmen, i solen, om dagen, i aktivitet, er maskuline (i energien, f.eks. handlekraftige), giver af os selv eller det vi har, er positive og er udadvendte.
Naturens balance er 50-50! Tag f.eks. dag og nat. Dag og nat er på årsbasis lige lange men er forskudt i forhold til årstid. Om sommeren er dagen længst, om vinteren er natten længst.
Hvad hvis vores egen balance så er forskubbet til 70-30? Jamen så kunne det f.eks. være at du mistede 2-3 timers søvn om natten. Det vil sige at du også mister tiden til at fordøje, hvile, blive stærk, regenerer kroppen.

Hvem har dog fundet på at hvile ses som noget negativt??? Hvor tit har du ikke enten hørt andre eller dig selv sige: ”Ej nu er jeg desværre nødt til at hvile mig?” Hvorfor må hvile ikke være noget vi glæder os til? Hvad hvis vi i stedet sagde: ”Nu har jeg lyst til at hvile mig, det bliver dejligt i kroppen.”

Nu er dette jo sat ret sort-hvidt op. Det er kommet i kasser. (Jeg hader kasser…!) Men nogle gange er kasser og sort-hvidt godt til at synliggøre og forklare tingene. Så er vi bare nødt til lige bagefter også at forklare at det kun er en forsimplet model. Så det vil jeg gøre nu!

For det er IKKE sort-hvidt! Som mennesker er vi født med en personlighed. Måske er man født indadvendt, måske er man meget fysisk energisk, måske har man stærke mentale færdigheder, måske er man meget følsom, måske er man efterbehandlende i sin forståelse. Alle disse kvaliteter og mange flere skal naturligvis tages med i betragtning når man skal se på hvor ens balance ligger henne på denne model af modsætninger. For måske er man f.eks. 70 % i indadvendthed i modsætning til 50 %. På den måde kan vi bugte os op og ned af skalaerne. Derfor bliver det aldrig bare sort-hvidt eller ja-nej. Og derfor er detektivarbejdet også lidt større end som så. Men det er en vidunderlig gåde at løse. Man lærer sig selv at kende. Man lærer sine grænser at kende, sine styrker at kende, sine svagheder at kende og man lærer at elske sine særheder/unikhed.

Hvordan lærer man det så?
Jamen enten går man i krig med det og bruger learning by doing, eller også finder man en der kan hjælpe en med detektivarbejdet, så man ikke skal lave alle fejlene. Lige meget hvad, kommer man ikke udenom at skulle stå til ansigt med sider af sig selv som man måske har forvrænget eller skubbet væk. Men på den anden side finder man højst sandsynligt sider, som man har savnet og bevidst kan komme ind i sit liv igen.
Personligt har jeg gået en blandet vej. Jeg har haft mange gode hjælpere, som har givet mig ideer til at se på min energi og især mine overbevisninger om energi (de begrænsende og ofte fordømmende overbevisninger). Og så har jeg lavet en masse learning by doing! Det har været en lang rejse og den er ikke slut endnu. Men rejsen har gjort mig mere bevidst om min egen placering i livet og de kvaliteter af værdi de forskellige energier har som jeg bevæger mig i dagligt.
På den anden side af detektivarbejdet vil de fleste nok finde ud af at de langt fra er 50-50 modellen! At: klip en tå og hak en hæl, for at passe i kassen måske ikke er så fed mere, hvis man vil have et meningsfuldt og balanceret liv. Brug kasserne til at hjernen kan forstå, men brug hjertet til at træde ud af kassen så sjælen kan få plads.

Jeg ønsker dig alverdens held og lykke med balancen i energien.

Du kan få inspiration af mig, til at kigge på din Energi torsdag d. 21. februar kl 17-20 i Bisserup.
Se mere på Klinik Calendulas Facebook eller på http://klinik-calendula.dk/kurser/