Efterår, er hyldebærtid

Lav en dejlig hyldebærsirup til at styrke immunforsvaret i efteråret

Det er lige nu at hyldetræets grene strækker sig mod jorden med sine fyldte mørkelilla klaser af bær.
De er vitaminspækkede, velsmagende og næringsrige.
Jeg ynder at plukke både til fryseren (fordi jeg aldrig får lavet saft og suppe før vinter!), til tørrede bær, til tinktur og til sirup. Og det er netop siruppen jeg fik lyst til at dele med jer!
Siruppen er et skønt velsmagende vitamintilskud til at styrke immunforsvaret her i efteråret. Særligt luftvejene har det en særlig god indvirkning på.
Den holder længe på køl og kan smages til med lækre urter som ingefær, vanille, kanel eller kardemomme.
Lav nu rigeligt når du alligevel er igang! Hele familien vil sikkert elske den! Og den er sød at have med som en lille værtinde urtegave. Måske en flaske skal stå på arbejdspladsen til kollegaerne?

Vigtigt om skønne hyld:
Hyld indeholder nogle forstadier til blåsyre inde i kernerne og skal derfor varmebehandles. De kan give mavekneb, opkast og diarré, hvis man spiser nok af dem rå.
Men varmebehandlede i tyve minutter er der ingen fare! Og der er al mulig god grund til at spise de vitaminspækkede bær, som fuglene også elsker.
Bærene er meget næringsrige og er særligt gode ved hoste, ondt i halsen og lav energi. Bærene er immunstyrkende, afførende, udrensende, antioxidant og vanddrivende
Bærerne indeholder bioflavonoider, og vitamin A og C. P.g.a. bioflavonoiderne, er hyld også oplagt som hjertestyrkende middel, sammen med andre hjertestyrkende urter.

Hyldebær Sirup

Fremgangmåden er nem og ligetil. Der skal kun bruges 3 ingredienser (samt evt krydderier), hyldebær, vand og honning af god kvalitet. Så grib kurven på armen og gå ud og samle nogle bær.

Opskrift:
1 del hyldebær
1 del vand
evt. lidt ingefær, vanille, kanel eller kardemomme

Når saften er afmålt, så ½-1 del honning af tilsvarende mængde
Rene flasker eller glas og labels.

Fremgangsmåde:
Hyldebærene pilles af grenene med en gaffel. De renses også for små edderkopper og bladtæger, som elsker at sidde mellembærene. Hvis de er pæne og tørre behøver du ikke skylle dem, og ellers skyller du dem forsigtigt i en sigte og drypper dem godt af
Mål hyldebærene af i et litermål.
Kom hyldebærene i en gryde.
Kom samme mængde vand i gryden som du havde hyldebær.
Kom evt lidt krydderier i.
Kog blandingen forsigtigt op og lad det simre under låg, ved lav varme 30-45 min.
Hæld den kogte masse op i en skål med en trådsigte over.
Passér forsigtigt så meget af massen du kan ned i skålen med en trægrydeske, uden at ødelægge kernerne.
Lad det køle til lunt (40 grader).
Mål af hvor meget du har i et litermål.
Tilsæt samme mængde honning som du havde hyldebærsaft.
Bland det godt og grundigt til det er samlet. Evt lun forsigtigt over blus.
Hæld det på rene flasker eller glas.
Kom label med hvad det er samt dato på.
Stil i køleskabet.

Dosering:
Små børn under 1 år må ikke få denne sirup da den indeholder rå honning!
Mindre børn: 1 teskefuld om dagen
Større børn samt voksne: ½-1 spiseskefuld om dagen.

Rigtig god fornøjelse 🙂