Lavendel Love

There is a place that I go.

It is a place within.

I close my eyes, and 
as I breathe in through my nose, 
I am thrown backwards

Time, dimensions, perspectives!

All is just LAVENDER!

And I smile.

It surrounds me, protects me, fills me
with love… Just love.

Lavender

  • Line Rønne, 2019

 

 

Tænk at der kan findes SÅ mange planter, som alle er mine yndlings 🙂

Lavendula angustifolia.

Lavendula kommer af det latinske ord lavo = bade/vaske. Man mener det kommer af at romerne brugte det til at komme i badene. Angustifolia betyder smalbladet.

Lavendel er aromatisk duftende, nerveberoligende, fordøjelsesfremmende og fordøjelsesberoligende.
Det er en plante med antioxidant virkning. Den virker nerveberoligende både duften, i hudolie og i te og tinktur. duften fra lavendel påvirker receptorer i hjernen som fremmer ro.
Lavendel fremmer god søvn, hjælper ved irritation også f.eks. ved demente som har øget irritation, virker hæmmende på bakterier, svampevækst og parasitter. Den løfter stemningslejet (humøret) og modvirker stress. Wauw siger jeg bare. Og så er den køn, duftende og nem at have med at gøre…

I hudolie har den både en nerveberoligende virkning, men også en muskelafslappende virkning. Som te og tinktur har den fordøjelsesberoligende og fremmende virkning, så hvor der kunne være en “nervøs fordøjelse” kan lavendel være en god hjælper.
Mange æteriske olier (som lavendel indeholder mange af) har en antibakteriel virkning, lavendel har ydermere en virkning til at frastøde myg, lus og lopper, og bruges derfor ofte i sådanne naturlige midler, sammen med andre urter.

Lavendelolie (LÆS: ikke æterisk olie, men derimod lavendel som har trukket i 6 uger i en god basisolie f.eks. olivenolie eller mandelolie) kan bruges til at hele lettere brandsår, kløe, irriteret hud, solskoldning, slag og hævelser m.m.

Lavendelolien (stadig den olieudtrukkede, og ikke æterisk olie, hvis du bruger æterisk olie, skal der kun få dråber til 100 ml olie) kan desuden bruges ved hovedpine og migræne.

Lavendel er nem at have i haven, rigeligt med sol, ikke for meget vand og ikke for meget næring, så der hvor de andre blomster hurtigt bliver svedne, sætter du blot masser af lavendel og timian! Så har du antioxidanter til hele året! Samtidig er bierne VILDE med lavendel, så du hjælper naturen her :-). Og hvem vil ikke gerne have en dejlig buket lavendler.

lavendel lagt til tørre på bageplade i et tørt og luftigt rum
lavendel klar til at blive til lækker helende hudolie!

 

Ting du kan lave med lavendel:

  • lavendelposer til tøj og håndklæder og under hovedpuden.
  • lavendel øjenpude
  • lavendelhudolie, et 3/4 glas fyldt med lavendelblomster og det øverste bløde af stilken. Ryst godt med 1 spsk vodka, lad det stå i 10-30 min. Hæld din basisolie på (mandel, oliven, sesam -ikke ristet). Fyld op med olien til glassets top. Stil det på køkkenbordet. Dagligt stikker du ned i glasset med en REN strikkepind eller lign, for at få luftboblerne væk, evt efterhælde med olie. Efter en uge, lader du bare glasset stå i 5 uger mere. Filtrer det og hælder det på mørk glasflaske og stiller på køl. Billigt og virkelig en kæmpe luksus!!!
  • Lavendel sukker til kager
  • lavendel honning til te og desserter, og til sårheling!
  • lavendel te
  • lavendel skintonic.

Hvis du har lyst til at se en lille video som jeg lavede om lavendel i sommers, så er du velkommen her: