Mælkebøtten – sol på jorden

Mælkebøtte, Kurvblomstfamilien.
Taraxacum officinalis, Asteraceae.

  

 

Den mest hårdføre og gavnlige plante, vi nærmest kan opdrives!
Når maj måned kommer, så løfter mit hjerte sig, boblende og glædespændt. For i maj, står alt nærmest i gult på jorden, eksplosivt og livskraftigt. I min græsplæne og indkørsel, i vejkanten, på køernes mark, i sprækken i asfalten, mellem fliserne og i kaninens mund er den hurtigt væk!  J.  Bierne summer lystigt fra blomst til blomst, gult støv dækker deres fine hårede bagkroppe. Lægger man sig på plænen og lukker øjnene kan man høre biernes lystige aktivitet og dufte den søde nektar fra mælkebøtteblomsterne. Småpiger med gule kranse om håret… Fantastisk.

For mig er mælkebøtten en vidunderlig plante, som viser os hvad vi har brug for i det brusende forår: Sende vores rødder dybt ned i jordens næring, brede vores arme ud, løfte ansigtet mod solen og smile. Mælkebøtter står og smiler glædeligt tilbage til solen. Åbner sig og lader sig selv stå i sit eget lys.

HELE planten kan spises! Så snart de nye lysegrønne blade viser sig i marts er det bare om at spise løs! I salater, i sandwiches, i omeletter, sauteret og i te. Energien løfter sig straks, det giver lys i sindet og bevægelse i leveren! I efteråret kan vi grave rødderne op, og enten tørre dem, lave tinktur eller sirup. Høst og fremstil, så der er til hele vinteren!

Mælkebøtten er mirakuløs!
Den er fyldt med vitaminer: A, B, C og D. Mineraler: Kalk, Kalium, bitterstoffer og enzymlignende stoffer.
Den har virkning på nyrer, galde, lever, bugspytkirtel, tarm og blodtryk (p.g.a. dens vanddrivende effekt) Og via dens metaboliske virkning også en opløftende virkning på humøret.

Mælkebøttebladene har virkning på nyrerne. Den er vanddrivende og afgiftende og p.g.a. dens høje kalium indhold fantastisk til at sænke et for højt blodtryk. Bladene har også virkning på lever og galde som roden, blot lettere.
Især roden har galdedrivende og galdestimulerende virkning på lever og galde. Samtidig med at den er meget afgiftende. Derudover har roden også en gavnlig virkning på bugspytkirtlen med sine enzymlignende stoffer, gavnligt ved hypoglykæmi. Roden har også en let afførende virkning, et godt sted at starte, hvis der optræder forstoppelse.
Blomsterne har samme virkning som blade og rod, blot i endnu mildere grad, indeholder til gengæld værdifuld næringsrig nektar og pollen.
Samlet set en uovertruffen velafbalanceret urt. Som grundet dens store virkeområde eliminerer og udskiller giftstoffer fra infektioner og forurening uden at belaste kroppen.

 

Nogle af mine yndlingsmåder at integrere mælkebøtten i hverdagen på er ved at bruge den i salater, sautere dens blade, putte ovenpå tærter – så bladene bliver helt crispy, lave pesto, smørstege de nye knopper (gerne med bacon), saft på blomsterne, pynte salater og kager med blomster. Om efteråret laver jeg sirup og tinktur på rødderne. Siruppen er virkelig god til at balancere f. eks. kaffe.

Her kommer lige en opskrift på mælkebøttepesto

Mælkebøttepesto:

Pluk så mange nye blade som du kan putte i din blender eller foodprocessor, uden at det bliver hårdt pakket. (ca 1 l.)
– De nye blade er mindst bitre.
2-3 dl god olivenolie
2-4 store fed hvidløg
200 gr mandler eller solsikkekerner
saften af 1 citron
revet citronskal fra ½ citron
salt og peber
Evt. 1-2 tsk. gurkemejepulver.

Reven parmesan i den mængde du kan lide. Skal i til sidst.

Først skal de fine nye blade skylles og duptørres i et rent viskestykke.
Blade, olie, citron, hvidløg, nødder og kerner kommes i blender eller foodprocessor og blendes til ensartet masse. Smages til med salt og peber. Når konsistens og syrlighed er rigtig blender du forsigtigt parmesanen i. Parmesan er umami og runder fint bitterheden fra mælkebøttebladene af. Er den meget bitter efter din smag kan du komme en tsk. honning i. Man kan også lave en blandet pesto med enten ramsløg eller skvalderkål, så bliver den mindre bitter.

Jeg laver altid rigeligt og denne portion er til to store glas. Hos mig kommer det ene glas i køleskabet og det andet på frys. Husk at det til frys ikke må være alt for fyldt, da det udvider sig ved frysning.

God fornøjelse.