Light in the Dark – Perikon

hyperikum
Hyperikum perforatum

Perikons smukke gule blomster mættes af midsommersolen.

Kan man gemme sollys til når vinteren er mørkest?
– Det kan man rent fysisk naturligvis ikke. Men alligevel vil jeg sige at den sommer-energi solen har når det er midsommer, den energi kan smukke perikon gemme i sine blomster til vinterens mørke.

Perikon er ret fantastisk. Egentlig er den ofte noget ranglet og før den får blomster vil de fleste slet ikke ænse den.
Men så kommer blomsterne! Små fine sole med blodplettet rand. (røde pletter langs bladranden) Og hvilke sole! Prøv at knuse dem mellem fingrene. Du bliver rød som blod og en fantastisk aromatisk duft breder sig.

hyperikum

Prøv at smage en blomst? Bliver du overrasket? Smagen er varm!. Varm og tør. Aromatisk og lidt skarp.
Smagen er for mig som at ligge på en sommereng ved middagstid, på en klar solskinsdag med varmebølger hen over engen. Luften står stille og alt er mættet af varme og sol.
Det er netop denne smag, der fortæller hvad perikon bringer til os i vinterens mørke. Perikon bringer os sommerens sol der varmer vores kolde lemmer og hjerte. Brænder virus ud af kroppen og løfter vores humør nogle grader. Tungsind, stagnation og kulde sætter perikon bevægelse og varme i.

Udtrukket i olie, beroliger og reparerer perikon dine nerver og lindrer dine ømme muskler og led.
Perikonolie er helende på brændskader og solskader, men må ikke bruges før og i sol, da den gør huden fotosensitiv.

Det er interessant at Solurten, Perikon indtaget indvortes og brugt som hudolie virker fotosensibiliserende. ( betyder at man ikke tåler solens stråler så godt og let får solskader) Men til gengæld er meget helende efter udsættelse for sol og varme. Det får mig til at tænke på hvor viselig naturen er indrettet. At netop perikon gør sig allervigtigst og bedst for os mennesker at bruge om vinteren hvor solens kraft er lavest. Hvor vi kan have brug for solens igangsættende nærende varme. Men om sommeren er vi allerede fyldt med solens energi og bliver hurtigt overfyldt med potente perikon?
– Og så er der altid undtagelser! For arbejder man f.eks. inde hele dagen om sommeren, kan man jo sagtens komme i underskud af solens energi. Sådan er det jo her i livet. Der er altid undtagelser. Det er sjældent altid og aldrig.

Lige idag, her i vinterens mørke tid, hvor det ser ud til at blive sådan en dag solen aldrig titter frem, der nyder jeg varmen fra perikon i min røde tinktur. Mærker hvordan jeg synker solens energi helt ned i min mave når jeg sipper tinkturen. Mærker hvordan det fordeler sig i min krop og sender en kærlig påmindelse til hele mit system om at solen atter igen vil vende tilbage og lyse vejen op.

Jeg ønsker dig et smukt bekendskab med Perikon, den fagre Solbærer.

* Husk at perikon aktiverer leveres omsætning af visse stoffer. f.eks. nedsættes p-pillers virkning. Derfor konsulter altid en sundhedsfaglige person, hvis du tager medicin af nogen art og gerne vil bruge perikon (og ja… P-piller er også medicin!).