Sund fornuft og styrk immunforsvaret

sankekurv

I disse Coronavirus tider skriver en del om at være “Prepper”, en som forbereder sig. Sådan én er jeg jo nok også, selvom jeg aldrig rigtig har tænkt det sådan. For mig handler det om sund fornuft og tage selv ansvar og kunne tage mig af min familie og nære. Jeg har altid elsket selvforsyningstanken og at så meget som muligt er kommet fra jorden tæt på mig.
Denne blogpost bliver en deling af hvad jeg gør i det daglige for at holde mig og familien så sunde som muligt. Tag hvad du kan bruge, det handler om at finde det som passer til dig og din familie.

Livskraft

For mig at se så handler sundhed i virkeligheden om at styrke sin livskraft, sin vitalkraft. Heldigvis er denne årstid den mest oplagte at gøre det i, da det jo netop er livskraft naturens grønne spirer strutter af lige nu. Så at bruge naturens skatkammer netop nu giver god mening.
For at styrke sin livskraft og derved sin sundhed kan man tage forskellige (i virkeligheden ret indlysende) områder i betragtning og se om der er noget man kan optimere:
Søvn
Kost og drikkelse
Støttende Urter og kosttilskud
Frisk luft og bevægelse
Positiv mentalitet (ikke naiv!)
Energibalancen (er der flere opgaver/tanker end der er energi til?)

Søvn

Hvor meget søvn har du brug for; for at du er udhvilet når du vågner om morgenen. I stressede perioder har de fleste brug for MERE søvn.
Hvis du har problemer med at falde i søvn, eller vågner du tidligt, kan du prøve at drikke te af baldrian, humle, kamille, lavendel, havrestrå, passionsblomst eller lindeblomster. Humle skal du undlade hvis du er depressiv eller har en depression, det er en “tung” urt. Har du meget lavt blodtryk skal du være opmærksom på at lind og baldrian er blodtryksænkende.
Hvis du har meget uro i kroppen og føler dig stresset kan et kosttilskud af magnesium også være godt. Evt et fodbad eller karbad med magnesiumsulfat (epsomsalt) sammen med en te lavet på kamille og lavendel.

Kost og drikkelse

Så naturlige kilder som muligt!
Spis grønt, groft og drik rigeligt med vand eller urtete. Drik 2 liter væske hver dag. (ikke kaffe, sodavand, eller sort te)
– Ja også vælger jeg personligt helst kun økologisk, biodynamisk, dansk eller fra haven!

Mad:
Disse dage bruger jeg udelukkende urtesalt til madlavningen, for at berige vores mad mest muligt med mineraler, antioxidanter og vitaminer.
Jeg har desuden glas stående med tørret og pulveriseret brændenælde, mælkebøtteblade, rødkløver, burrerod, hybenpulver, skvalderkål, katost på vores krydderihylde. Det kommer jeg med rund hånd i suppen, rørægget, bolledejen, gryderetten, dressingen, krydderiblandingen, tærten. Ja alle de steder jeg kan komme til. Så når det er en af de dage hvor jeg ikke når i haven og hente grønt urkrudt (ukrudt) kan berige maden alligevel. Dette gør jeg fordi vilde planter i højere grad indeholder de stoffer vi skal bruge for at holde os sunde! Vilde planter har et langt mere komplekst indholds stof mængde.
Alle de dage jeg orker det henter jeg brændenælde, skvalderkål, brombærskud, mælkebøtte, burresnerre og ramsløg i haven og bruger det i maden eller laver te på det.
Det er også tid til at lave urtepesto! Urtepesto er en skøn måde at få nærende urter på hver dag. Lav rigeligt og frys det ned. Du kan lave det af mælkebøtteblade, fuglegræs, skvalderkål, brændenælde (skal lige skoldes først!), ja og selvfølgelig ramsløg!
Du finder en opskrift her på bloggen under mælkebøtte: LINK


Drikkelse:
Morgenvane! Hver morgen drikker jeg et glas vand med enten 1 spsk æblecidereddike eller 1 spsk valleforce i. Det er for at styrke fordøjelsen og de gode tarmbakterier. 70% af vores immunforsvar stammer fra vores tarmsystem!
Vandet som jeg drikker om morgenen har stået på bordet fra dagen før, så det er tempereret. Fordøjelsen har ikke godt af koldt vand!
For tiden drikker vi også Birkesaft! Det er smækfyldt med gode sager. Du kan se her hvordan du tapper birkesaft. LINK

Vi drikker Urtete hver dag. I øjeblikket drikker vi en luftvejsstyrkende te som så står på spisebordet i en termokande hele dagen. Ofte når vi 4 personer at drikke 1-2 kander. Opskrift længere ned i indlægget.

Eksempel på en mad dag:
Morgenmad: Grød med hybenpulver, bær og nødder.
Eller groft brød med urtepesto, spegepølse, tahin, hummus, rester fra aftensmaden. Måske lidt frugt.
God øko kaffe og urtete og vand.

Frokost: I øjeblilkket er det grøntsager fra aftensmaden dagen før, eller øko grønt fra fryseren, urter og planter fra haven eller tørrede urter som vi svitser på panden og kommer 2 æg pr mand på. Så bliver det sådan noget grønt rusk-om-snusk som smager skønt! Nogle gange ristet brød til eller rester af ris, quinoa, pasta, kartofler eller andet.

Aftensmad:
Overvejende grønt! Vi har gerne i hvert fald 3 vegetariske dage på en uge. Alle retter beriget med nogle af de urter jeg beskrev øverst.

Støttende urter og kosttilskud

Normalt bruger jeg ikke ret mange kosttilskud.
Men vi bruger altid fiskeolie:
Fiskeolie og levertranolie. Det veksler vi imellem. Husk det skal være en god, ren og lødig kvalitet!

I øjeblikket tager vi derudover en vitaminpille som hedder vitamun. Men det kunne sagtens være en anden god sober vitaminpille. Vi tager den mest af alt fordi vi har teenagere i huset. De af jer som har teenagere, ja I forstår mig nok når jeg siger de har et noget vekslende næringsindtag…

Vi tager også spirulina. Spirulina er en ret fantastisk plante. En blågrøn alge som har en virushæmmende og immunstyrkende egenskab samtidigt med at den er smækfyldt med aminosyrer, omegaolier, vitaminer og mineraler. Den anses for at være et superfood sammen med chlorella algen.

C-vitamin og D-vitamin. Begge vitaminer som har vist sig at have en virkelig god effekt på imunforsvaret. D-vitamin får vi via sollys. Så med mindre du er ude hver dag i længere tid af gangen, er D-vitamin en god ide. C-vitamin har vist sig at have en rigtigt god immunboostende effekt. Vælg D3 i oliekapsel. Og vælg en god c-vitamin, gerne med naturlige kilder i. (hyben, aronia, acerola)

Og så tager vi astragalus som tinktur. Astragalus er en adaptogen og immunstyrkende urt ( immunmodulator ), som modvirker stressbelastning i kroppen. Den har en varmende kvalitet til fordøjelsen, virker binyrestyrkende og hæver stamina generelt. Den fås også som kapsler.

Ja og så tager vi p.t. også et probiotisk tilskud. Altså mælkesyrebakterier. Selv er jeg meget glad for NDS probiotic. Vælg et godt og stærkt produkt. 70% af dit immunsystem stammer fra dit tarmsystem!

fire cider
(Fire cider igang, det er nemt og meget sundt!)
Andre super kilder til at lave et godt miljø til mælkesyrebakterier er:
Fire cider (mountainrose herbs har opskrift, her er LINK )
Valleforce
Brottrunk
Kombucha
Mælkesyregærede grøntsager
æblecider eddike

Følgende urter er ment som styrkende urter.
Iikke som behandlende urter! Altså til at styrke dig FØR sygdom.
Vælg udfra dine egne behov.

Immunstyrkende urter:
*Echinacea, rød solhat (immunstimulerende)(ikke under sygdom, kun før)
*Hyldebær (immunstimulerende)(ikke under sygdom, kun før)
hvidløg (prebiotica, virus og bakteriehæmmende, antiseptisk)
hyben (flavonoidholdig, antioxidant, c-vitamin, nærende)
Havtorn (antioxidant, c-vitamin)
Aronia (surbær) (antioxidant, c-vitamin)
*Rød solhat og Hyldebær vælger jeg ikke at anbefale under sygdom uden vejledning, ud fra et forsigtighedsprincip. Hos nogle mennesker bliver immunsystemet overaktivt under infektion, og kan i princippet overstimuleres yderligere.

Luftvejsstyrkende urter:
Hyldeblomst (slimhindestyrkende)
Timian (luftvejs udvidende, rensende)
salvie (luftvejs udvidende, rensende)
anis og fennikel frø (hostestillende og luftvejs udvidende)
lægestokroserod (slimhindebeskyttende, blødgørende)
vejbred (slimhindestyrkende)

Adaptogene urter (urter som hjælper kroppen med at modstår og tilpasse sig den stress den møder):
brændenælde (næringsrig, rensende, opbyggende)
astragalus (adaptogen, fordøjelsesvarmende, binyrestyrkende)
rosenrod (adaptogen, stressreducerende, generelt styrkende)
schizandra (adaptogen, leverstyrkende, gererelt styrkende)
lakridsrod (binyrestyrkende) husk den er blodtryksshævende)

Fordøjelses styrkende urter:
(70% af immunforsvaret kommer fra tarmsystemet!)
Mælkebøtteblade og rod (rensende og stimulerende på lever/galde og nyrer)
kamille (beroligende, fordøjelsesfremmende, antibakteriel)
gurkemeje (anti-inflammatorisk, varmende, fordøjelsesfremmende)
ingefær (anti-inflammatorisk, varmende, fordøjelsesfremmende)

Disse urter kan du lave te af.
Nogle kan du købe som kosttilskud.

Teen vi selv drikker i øjeblikket er denne, som er luftvejsstyrkende:

Urteteen består af:
3 dele Hyldeblomst, (luftvejs-styrkende og slimhindestyrkende)
4 dele vejbred, (luftvejs-styrkende og slimhindestyrkende)
1 del timian, (antibakteriel og luftvejsstyrkende)
1 del hyperikum, (virushæmmende og styrkende)
1 del røllike, (kredsløbs-stimulerende, varmende og styrkende)
1 del salvie, (antibakteriel og luftvejsstyrkende)
2 dele lægestokroserod, (slimhindestyrkende og blødgørende)
1 del lakridsrod, (slimhindestyrkende og blødgørende -blodtryks hævende!)
1 del anisfrø, (luftvejs-styrkende og rensende)
1 del ingefær, kredsløbs-stimulerende og varmende)

Fire mennesker drikker 1-2 liter om dagen herhjemme.

Frisk luft og bevægelse

Den giver lidt sig selv synes jeg.
Ud hver dag hvis du har mulighed for det. Gå gerne på bare fødder 5-10 min i haven, det er godt for kredsløbet og styrker dit immunforsvar. Derudover har det vist sig at jordens mikroorganismer har et positivt aspekt i forhold til vores mentale humør!
Bevæg dig. Sving med arme ben, roter rygsøjlen og stræk og bøj dig. Dans :-). Sug luften godt ned i lungerne, så cellerne kan få ny ilt og du kan få afgiftet gennem vejrtrækningen (lungerne står for 60% af afgiftningen fra din krop!) Træk vejret ind gennem næsen og ud gennem næsen. Maven skal bule ud når du trækker vejret ind, og navlen skal gå ind mod rygsøjlen i udånding. Det beroliger nervesystemet og ilter dit system bedst!

Positivitet. Mental styrke

Skriv ned hvad der får dig på positive tanker. Måske er det at lytte til noget bestemt musik, gå en tur ved havet, spille musik, snakke med en bestemt person, meditere, bage en kage.. Skriv en liste og hæng den op, så du ser den når du mister modet. Ja, og så skal du selvfølgelig gøre de ting som står på den når modet og humøret svigter :-).

Det er ikke meningen at du ikke må reflektere eller tænke dybt og måske tænke dystre tanker. Men tankerne må ikke lamme dig fra handling.
Det er heller ikke meningen at du skal være naiv eller skyde problemer væk, men du skal vide hvoran du giver dig selv et pustrum fra det som verden byder os lige nu. Når vi hviler, lader vi op til at klare strabadserne.
Personligt er naturen den bedste ressource for mig, nogle gange i stilhed andre gange med at formål, som får mine tanker væk. Min mand bruger det at spille musik rigtig meget. Vi er alle forskellige.

Energibalancen

En svær en. Mange står lige nu overfor usikkerhed omkring indtjening, sundhed og bekymring. Det er vigtigt alligevel at holde øje med at man ikke giver sig selv flere opgaver end der er energi til. Hvis du presser dig selv mere end du har energi til svækker du dit immunforsvar! Den er faktisk ikke længere end det. Hvis du skal bruge mere energi lige nu end det du kan se du har… Så er det punkterne ovenover du skal kigge på. Hvad kan du optimere?

Jeg ønsker dig held og lykke med at booste din livskraft.

Disclaimer:

Dette er kun ment som generel vejledning og kan på ingen måde erstatte konsultation hos læge eller anden behandling. Disse råd tager ikke hensyn til den individuelle helbreds situation du evt måtte stå i.
Jeg har ingen økonomisk interesse i de produkter jeg nævner.